El Museu de Viladecans Ca n’Amat va obrir les seves portes el pasat 24 de gener. El museu està dedicat a la història i el patrimoni local, amb un apartat especial sobre la vida al Delta del Llobregat al segle XIX. Està siituat al carrer de les Sitges, 1-3, i es pot visitar de dimarts a dissabte, excepte els festius, de 16.30 a 19.30 hores i dissabte i diumenge de 10.30 a 13.30 horas.
Els visitants poden accedir al nou espai d’acollida i veure un audiovisual sobre la història de la ciutat de Viladecans, el patí del Passat, amb fites del terme, el celler, el cup, entre d’altres elements.
També es pot visitar l’edifici de la memòria local, a on es poden trobar instal·lacions interactives i contemplar una col·lecció de peces relatives a la història de la ciutat, de la cuina tradicional. A més, el museu exhibirà una mostra temporal basada en les col·leccions del Museu, formada per objectes de valor històric cedits en donació per la ciutadania.
Es tracta d’un projecte museogràfic que vol complementar els d’altres ciutats veïnes, centrats en altres moments històrics, com ara la prehistòria a Gavà, o les èpoques romana, a Sant Boi, i medieval a Castelldefels.
L’ermita de Santa Maria de Sales serà un museu
D’altra banda, l’Ajuntament de Viladecans i la Diputació de Barcelona han arribat a un acord de col·laboració per a la creació d’un museu a l’ermita de Santa Maria de Sales, un edifici d’estil romànic que acull en el seu interior pintures realitzades durant els segles XIII i XIV, i que narren episodis de la Passió de Crist.
L’ermita ha afrontat dues fases de restauració a l’última de les quals, que va acabar el 2012, es va sanejar la façana nord i es va adequar l’interior de la nau romànica, en què es van trobar restes de pintures murals gòtiques que s’han restaurat. A l’ermita, també es va treballar en la millora de les pintures renaixentistes decoratives de la nau i que representen l’escena de l’Anunciació.
+ informació sobre l'acord de col·laboració a El Far