CAMÍ DE SANT JAUME. 1a etapa. Barcelona - Hospitalet - Cornellà de Llobregat

Camí de Sant Jaume del Llobregat. De Barcelona a Montserrat, per Martorell i Collbató.
Share:

Aquest antic camí d’origen romà i medieval, també era conegut amb el nom de Camí Ral d’Aragó. Gaudia de la protecció reial, no oblidem que els comtes de Barcelona eren prínceps protectors d’Aragó des de l’any 1137 i reis des del 1162. Al llarg d’aquesta ruta van anant sorgint nuclis de població. Popularment i en funció de les activitats pren altres noms. Un d’ells és el Camí del Blat, per ser el camí que seguien els comerciants d’aquest cereal que portaven des de l’Aragó i l’Urgell pel consum a Barcelona.

Un altre col·lectiu que feia servir aquest itinerari eren els pelegrins de camí cap a Sant Jaume de Galícia. El camí ral que des de Barcelona anava cap a les terres de l’interior arribava a Martorell després d’haver passat el Llobregat pel pont de Sant Bartomeu o del Diable o, amb més freqüència, amb la barca de Sant Andreu. Però abans del segle XVIII aquest Camí Ral d’Aragó no anava pas cap al peu de Montserrat, sinó que per Piera i Capellades es dirigia directament a Igualada i des d’aquí cap a Lleida i Saragossa.

Durant la baixa edat mitjana, molts pelegrins a Sant Jaume de Galícia procedents del sud de França, Alemanya o Itàlia preferien entrar a la península Ibèrica per Catalunya que no pas per Navarra o el País Basc. Per aquests pelegrins, el viatge de Barcelona a Montserrat era una etapa important en la ruta de devoció que culminava a Sant Jaume. Després de Montserrat alguns passaven a Santes Creus i Poblet, tot i que la gran majoria anaven directament cap al santuari del Pilar a Saragossa.

 

Font: Associació d'amics del Camí de Sant Jaume de l'Hospitalet de Llobregat.

Technical sheet

Modality
A peu
Difficulty
Fàcil
Route
En línia
Destination town
Cornellà de Llobregat
Towns along the route
Cornellà de Llobregat
Duration
4.00 h
Distance
10.89 km
Positive slope
75 m
Negative slope
78 m
Maximum altitude
37 m
Minimum altitude
6 m
Slope profile

Points of interest

Cornellà de Llobregat
Cornellà de Llobregat
Cornellà de Llobregat