Curiositats del riu Llobregat que segurament no sabies

1656 views

El riu Llobregat és un dels més coneguts i importants de Catalunya. Una via fluvial que ha marcat la història del territori i de cada una de les comarques que travessa, i una font inesgotable de llocs i racons per gaudir de la natura. Tothom coneix el Llobregat, però us volem compartir algunes curiositats i dades del riu que creua el Baix Llobregat que potser no sabíeu i convidar-vos a gaudir-lo. El Llobregat dona nom a la nostra comarca, ha estat protagonista de fets històrics i ha esdevingut estratègic des de l'antiguitat.
 
El Llobregat neix a Castellar de N'hug a 1.295 metres sobre el nivell del mar i recorre uns 170 quilòmetres fins a alimentar el fabulós Delta del Llobregat i les seves zones d'aiguamolls plenes de vida.
 
Potser els més joves desconeixen que aquesta via fluvial era fa uns anys molt diferent de l'actual; el Llobregat de fa 40 anys no era pas un riu tan cuidat i conservat com ara on es veuen ciclistes per les vores o famílies gaudint d'un pícnic. Als anys 80 la conca del Llobregat tenia només 3 depuradores, mentre que actualment n'hi ha més de 100 que tracten més de 179 hectòmetres cúbics l'any, l'equivalent a 1,6 vegades la capacitat de l'embassament de La Baells. Quin canvi!

Imagen

Ponts centenaris per creuar el Llobregat

El Llobregat és un riu on la intervenció humana ha estat molt evident al llarg dels temps. En trobem un exemple en la munió de ponts aixecats per creuar a banda i banda de la riba. Un dels més admirats és el Pont del Diable de Martorell, construït inicialment pels romans l'any 10 a C i que podem veure a l'entrada del Congost del Llobregat, just després de la confluència amb el riu Anoia.

Les colònies del riu Llobregat

En els darrers segles el riu va impulsar notablement el creixement industrial a Catalunya deixant marques que perduren en forma de patrimoni industrial encara avui dia. Sabies que hi ha un reguitzell de més de 30 colònies tèxtils i cotoneres en forma de testimoni? L'abundància de canals, rescloses i séquies de captació d'aigua per aconseguir la força suficient que havia de fer girar les turbines i proporcionar energia és una altra curiositat vinculada al riu.

Imagen

Colònia Sedó d'Esparreguera

Una de les colònies més importants a la riba del Llobregat era la Colònia Sedó d'Esparreguera. Va ser fundada per l'empresari Miquel Puig l'any 1846 i en el seu apogeu va arribar a comptar amb 2.000 treballadors, esdevenint la colònia tèxtil més gran de Catalunya i alhora d'Espanya. Us convidem a visitar-la; fins i tot podreu entrar a dintre mateix de la gran turbina de 1.400 cavalls de potència. Un enginy magnífic! Sabies que era la turbina més gran del territori espanyol?

Imagen

Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló

Si mencionem les colònies del Baix Llobregat és ineludible esmentar també la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló per la seva grandària i qualitat arquitectònica. L'església del recinte, obra del genial Antoni Gaudí, és una meravella declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 2005. Visitar la Cripta Gaudí no us deixarà pas indiferents. Cal apuntar en aquest cas, que la filatura de la Colònia Güell no funcionava amb la força del Llobregat sinó gràcies a una gran màquina de vapor. En el seu emplaçament va comptar molt el fet d'estar a una distància prudencial de Barcelona i per tant dels moviments obrers que hi havia a les fàbriques de la ciutat en aquella època.

Un riu ple de vida per viure'l

Seguint riu avall des de Martorell podem trobar tot d'espais on poder gaudir del riu alhora que el preservem. Un dels més destacats és el Parc Riu Llobregat, que pretén recuperar el riu Llobregat i el seu entorn en l'àmbit ecològic i social en un tram fluvial de 30 quilòmetres, que van des del mencionat Pont del Diable fins a la seva desembocadura en el mar.
 
Es tracta doncs d'assegurar un autèntic corredor verd i un camí d'aigua a l'abast dels ciutadans. Un entorn que és ideal al Baix Llobregat per les activitats familiars, les caminades o passejades amb bicicleta vorejant l'aigua. La qualitat de l'entorn és tan bona que cal apuntar com a fet curiós, que s'ha detectat la presència de llúdrigues, uns mamífers que són molt exigents amb el nivell i qualitat mediambiental d'on s'instal·len. Per tots els amants de la natura i l'exercici el Camí del Llobregat és una excusa perfecta per conèixer i visitar la zona. O aturar-se a fer un berenar en àrees de lleure i de pícnic (en tenim moltes al Baix Llobregat i és un dels principals apartats visitats al web) com l'àrea de Pícnic de la Riera Pahissa.

Quan el trajecte del Llobregat s’apropa a la part final travessa una gran plana d'aproximadament 100 quilòmetres quadrats on es fa evident la presència del Parc Agrari del Baix Llobregat i els Espais Naturals del Delta del Llobregat. Són dues de les joies de la part baixa de la comarca que no ens cansem de recomanar. Baixa molta aigua en aquest tram? La resposta ens la proporciona l’Agència Catalana de l’Aigua. És una altra curiositat: Consultar en temps real el cabal i nivell del riu Llobregat al seu pas per Sant Joan Despí. 


El Delta del Llobregat

Els Espais Naturals del Delta del Llobregat alberguen una gran diversitat biològica que atrau amants de la natura i fa les delícies dels observadors d'ocells de tot el món. Aquí habiten o busquen recer durant la migració tota classe d'aus aquàtiques, alienes a algunes de les infraestructures més importants del país i la proximitat de ciutats metropolitanes. També es poden observar més de 20 espècies diferents d'orquídies.
 
L'estany de la Murtra, El Remolar - Filipines, La pineda de Can Camins o l'Estany de la Ricarda són espais vinculats al Llobregat on regna la natura en tota la seva esplendor. I quan finalment el riu Llobregat s'entrega al mar podem gaudir de la propera Platja del Prat i un lloc de guaita tan curiós com l'Edifici del Semàfor des d'on antigament es feien senyals als vaixells i si calia, s'avisava al Castell de Montjuïc amb un sistema de banderes, de possibles incidències i naufragis a la costa.
 

Afegeix un nou comentari

Com vols publicar el teu comentari?
He llegit i accepto l' avís legal i les condicions d'ús

HTML restringit

  • Etiquetes HTML permeses: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.